Knæk koden til at rekruttere de rette IT-medarbejdere

Kender du til udfordringen med at rekruttere dygtige IT-medarbejdere i din IT-afdeling? Så er du ikke alene. Danske IT-virksomheder står i en virkelighed, hvor der er færre IT-specialister, end der er jobs til dem, og så går regnestykket bare ikke op.

I denne artikel får du svarene på, hvad du kan gøre for at skaffe de rette medarbejdere til dit team. Vi kommer også omkring fordelene ved eksterne konsulenter som løsning på udfordringerne i din IT-afdeling
.

Hvorfor er det så svært at rekruttere IT-medarbejdere?

Det perfekte scenarie ville være, hvis din IT-afdeling konstant besad de nyeste kompetencer og til stadighed var på forkant med udviklingen.

Nu forholder det sig bare sådan, at samme omtalte udvikling går så stærkt, at det næsten ikke kan lade sig gøre. Helt konkret mangler vi i Danmark ca. 7.500 IT-uddannede og det tal forventes at stige i de kommende år (Danske Gymnasier og IDA 2021).

Skal man lede efter en positiv vinkel i denne situation, kan det være, at konkurrenter og alle andre spillere befinder sig i samme båd. Og hvad er så resultatet af, at hele markedet efterspørger de samme knivskarpe kompetencer?

Jo, så leder vi efter de samme mennesker. Vi prøver alle at gøre os attraktive nok til at tiltrække de medarbejdere, der kan gøre os bedre i stand til at følge med udviklingen.

Og når der så ikke er nok til alle, bliver det naturligt nok et spørgsmål om, hvem der kan tilbyde de bedste vilkår.

Det du i dag skal kunne tilbyde en ansat

En dygtig IT-konsulent er højst sandsynligt allerede ansat andetsteds, og får sandsynligvis en rimelig anstændig løn. For at få vedkommende til at overveje et skifte til jer, skal du derfor først og fremmest kunne tilbyde mere i lønningsposen.

Men her melder sig en ny udfordring. For i dag er lønnen langt fra den eneste parameter, der kan være udslagsgivende for, om I bliver valgt. Der skal nu også sættes hak ved andre elementer som:

  • Fleksibilitet
  • God ledelse
  • Bedre arbejdsvilkår

I og med at I skal få de rigtige folk til at kigge jeres vej, er I nemlig nødt til også at skilte med alt det, I kan tilbyde, som har mere blød karakter. Den gode virksomhedskultur skal fremhæves.

Beskrivelser af sociale tiltag, menneskelige sider af jeres virksomhed og billeder af både jeres ansatte og det fysiske miljø.

Det er også vigtigt at fortælle historierne om medarbejdernes udviklingsmuligheder hos jer. IT-medarbejdere ved om nogen, hvor vigtigt det er at videreuddanne sig.

Færdighederne skal - ganske som de IT-løsninger de arbejder med - opdateres løbende. Gør derfor endelig opmærksom på, hvad I tilbyder jeres ansatte i form af kurser og uddannelsesprogrammer.

At kunne tilrettelægge sit arbejde efter alle kunstens post-pandemi-regler er i dag også en faktor, som skal fremhæves. Mange ønsker fleksibiliteten i at kunne arbejde hjemme, og jeres kommende medarbejder skal tydeligt kunne gennemskue, at det er en naturlig del af ansættelsen hos jer, at der er frihed til at planlægge arbejdet med et mix af on-site og remote-arbejde.

4 fordele ved eksterne konsulenter 

Hvis du ved præcist, hvilke kompetencer du mangler i din afdeling, er du godt på vej.  Så kan du formulere din jobannonce og begynde at søge efter den rette medarbejder.

Men hvad hvis du ikke kan finde den rette person til stillingen. Når du søger IT-medarbejdere skal du nok ikke regne med, at det vælter ind med ansøgninger. Enten må du selv i gang med at “prikke” de rigtige personer på LinkedIn eller spørge ud i dit netværk.

Det er her den eksterne konsulent kommer ind i billedet.

  Læs også: Har du svært ved at finde kvalificerede IT-kompetencer til din afdeling?


Ved at benytte eksterne konsulenter bliver du langt mere agil og kan skalere op og ned i takt med udfordringerne. Her får du 4 fordele ved eksterne konsulenter.


1. Økonomiske fordele

At rekruttere en ny medarbejder har alle dage været en omkostningstung affære. Der skal bruges betragtelige ressourcer alene i udvælgelsesprocessen i form af annoncering og samtaler, ligesom der vil være omkostninger forbundet med onboarding.
    
Løn- og personaleomkostninger hører til en virksomheds største udgifter, da der også skal tages højde for de løbende udgifter en ansættelse fører med sig. Vi nævnte tidligere den løbende efteruddannelse som en væsentlig post, men også ferier, udstyr, frokost og mange andre faktorer spiller ind i det samlede regnskab ved en ansættelse.
    
Den eksterne konsulent kan hentes ind via en proces, der frigiver ressourcer i form af både tid og penge. Du kan vælge konsulenten med præcis de kompetencer, som du har behov for, og slippe for omkostningerne til oplæring. Du indgår fra starten en aftale, som skitserer alle vilkår og undgår skjulte omkostninger.

2. Skalérbar løsning

Ved at benytte dig af en ekstern konsulent, kan du sikre dig, at du får den assistance, du har behov for i nøjagtigt den tid, det er relevant. Du er med andre ord i stand til at skalere din virksomhed op til at varetage spidsperioder. Omvendt kan du skalere ned, når der i perioder ikke er samme behov.

3. Ny viden

Som nævnt kommer ny teknologi med frygtindgydende hast, og hvis du ikke er i stand til at udnytte og tilbyde den, bliver du hurtigt irrelevant. Du kan vælge den klassiske tilgang med opkvalificering kombineret med nyansættelser. Den vej kan som nævnt være både lang og usikker.
    
Alternativt kan du anvende eksterne konsulenter, hvor du kan plukke kandidater med de helt rigtige kompetencer. Dermed sikrer du din virksomhed den helt rette opdaterede viden og erfaring.

4. Undgå spidsbelastninger

Står du overfor en periode med ekstra stor belastning, og har brug for assistance, kan en ekstern IT-konsulent være en rigtig god løsning.
    
Du kan eksempelvis stå med en ny type opgave, der kræver ekspertviden, eller du kan være under pres som et resultat af langtidssygemelding eller lignende. At kunne agere hurtigt og samtidig være sikker på, at du kan imødekomme de krav, du står overfor, kan gøre hele forskellen på succes og det modsatte.

Brug Mansofts eget rekrutteringsteam

For at have en berettigelse skal vi kunne levere den rigtige konsulent til dig på kort tid. Det tør vi godt garantere, at vi kan.

Vi ved af erfaring, at når du har truffet et valg om at knytte en ekstern konsulent til dit team, er det fordi, du dels har sat dig ind i tingene og dels har identificeret et konkret behov. Vores fornemste opgave er så at levere det, du efterspørger. Her garanterer vi dig flere kandidater at vælge imellem lynhurtigt.

Jo bedre vi kender dine behov, desto mere præcist rammer vi. Hvis det helt perfekte match ikke er at finde blandt vores fastansatte medarbejdere i første omgang, søger vores eget erfarne rekrutteringsteam efter en egnet kandidat til dig.

Du er i trygge hænder gennem hele processen, da vi assisterer fra opstart, gennem løbende opfølgning til forløbets afslutning. På denne måde sikres du den optimale udnyttelse af din investering samt, at du fik præcis, hvad du efterspurgte.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her

Hemmeligheden bag rekruttering af IT-medarbejdere

De er vigtige, de IT-folk. Det er de, fordi IT fylder mere og mere. Og naturligvis ved de godt, at kursen på dem stiger. Men derfor behøver det jo ikke at betyde, at du ikke kan tiltrække dem. Det handler blot om at lytte til, hvad de efterspørger og så søge at indrette dig efter den virkelighed.

Handler det fx om læring og fortsat karriereudvikling, ja så skal det med i pakken. Hav også fokus på en virksomhedskultur, hvor folk kan mærke, at de bliver værdsat. Det vil jo nødvendigvis være sådan, at hvis den detalje mangler i et marked, hvor der er stor rift om IT-medarbejdernes ekspertise, ja så er incitamentet for at blive hos dig hurtigt væk.

Omvendt - hvis du behandler dine folk rigtigt, vil de ikke alene blive hængende, men også fungere som ambassadører for dig, når du næste gang skal have fat i dygtige folk.


  Læs også:
Sådan kan eksterne konsulenter styrke din afdeling i vores e-bog her.

Vil du vide mere

Camilla Eberhard

Partner & COO
+45 26 70 04 48
cel@mansoft.dk 

Kontakt os