5 cloud trends du skal lægge mærke til

Cloud er sandsynligvis allerede en vigtig del af jeres IT-strategi og bliver sikkert endnu vigtigere i fremtiden. I dette blogindlæg vover vi et kig i krystalkuglen og ser på de trends indenfor cloud computing, der bliver vigtige i fremtiden – og hvordan de kan påvirke din virksomhed.

Hvor er cloud computing i dag?

I dag er cloud computing allestedsnærværende. Vi bruger skyen hver dag – ofte uden at tænke over det. Det gælder både privat, og når vi arbejder.

Skyen har på mange måder forandret den verden, vi lever i. Vi har fået muligheden for at arbejde på nye måder og senest har cloud computing sat gang i udviklingen af kunstig intelligens i et hæsblæsende tempo, som ikke havde været realistisk for bare få år siden.

Og udviklingen står ikke stille. Her er nogle af de cloud trends, som vi tror får betydning fremover.

1. Multi-cloud

Flere og flere virksomheder får øjnene op for værdien af multi-cloud. Hvor vi tidligere har talt meget om hybrid cloud, hvor offentlige og private cloudmiljøer blandes, indebærer multi-cloud at man blander forskellige cloud-udbydere.

Denne tilgang giver virksomheder mulighed for at fordele deres data og applikationer over flere cloud-platforme. Det reducerer afhængighed af en enkelt udbyder og giver større fleksibilitet, skalérbarhed og redundans.

Multi-cloud-strategier sikrer også, at man ikke er låst til én leverandør, og man kan optimere omkostningerne ved at udnytte hver cloud-udbyders unikke styrker.

2. Serverless computing

Med serverless computing slipper du for besværet med at oprette og administrere servere. Serverless computing er en cloud-model, hvor en cloud-udbyder administrerer og allokerer computerressourcer efter behov.

En af fordelene ved serverless computing, udover at du slipper for besværet med at administrere servere, er at computerkraft kan tildeles dynamisk afhængig af efterspørgslen. Det giver en større fleksibilitet og mulighed for at cloud-udbyderen automatisk kan skalere op, hvis behovet øges – og ned igen, når behovet er mindre.

Serverless computing kan bruges til en lang række applikationer, herunder webapplikationer, mobile backends og databehandlingsopgaver.

3. Edge computing

Edge computing er en cloud-model, der har vundet betydelig opmærksomhed i de senere år – især på grund af den eksplosive vækst i Internet of Things (IoT). Ideen bag edge computing er, at data behandles nærmere brugeren – eller på ”kanten af netværket”.

Edge computing er designet til at adressere begrænsningerne ved cloud computing, såsom forsinkelser i forbindelser og dårlig båndbredde. Ved at behandle data tættere på kilden reducerer edge computing den tid, det tager at analysere og reagere på data.

Når forsinkelser og netværksproblemer reduceres, giver det mulighed for at behandle med data langt nærmere brugerne eller applikationerne. Det gør det muligt for intelligente applikationer, at foretage beregninger og valg uden at være afhængig af et centraliseret datacenter.

4. Kunstig intelligens og maskinlæring

Du har nok ikke kunne undgå at lægge mærke til den eksplosive udvikling, der er sket med kunstig intelligens i de sidste 6-12 måneder. Meget af denne udvikling kan vi takke skyen for. Cloud-udbydere tilbyder i stigende grad kunstig intelligens og maskinlæring som tjenester, der kan bruges til at bygge intelligente applikationer.

Kunstig intelligens og maskinlæring kræver enorme mængder computerkraft og lagerplads. Det er billigere og mere effektivt at leje dette hos en cloud-udbyder end at opbygge sin egen serverfarm. Denne tendens kan hjælpe virksomheder med at udnytte kraften i kunstige intelligens uden at kræve betydelige investeringer i hardware og software.

Samtidig bruger cloud-udbyderne selv kunstig intelligens til at effektivisere og optimere deres ydelser. Dette omfatter styring af netværk, regulering af strøm- og kølesystemerne i datacentre og drift af cybersikkerhedsløsninger.

5. Sikkerhed-som-en-service

Cloud-løsninger byder på mange fordele, men også mange risici. Efterhånden som mere data og computerkraft flyttes til skyen, øges risikoen for databrud, uautoriseret adgang og DoS-angreb.

”Sikkerhed-som-en-service” er en af måderne man kan imødegå truslerne. ”Sikkerhed-som-en-service” er cloud-tjenester, der tilbyder en række sikkerhedsløsninger, herunder trusselsregistrering og -respons, sårbarhedsstyring og overvågning. Ved at outsource sikkerhed til cloud-tjenester kan du drage fordel af deres ekspertise og erfaring, samtidig med at omkostningerne og kompleksiteten ved at administrere din egen sikkerhedsinfrastruktur reduceres.

Vil du vide mere om cloud-løsninger, og hvordan de kan styrke jeres virksomhed, er du velkommen til at kontakte os. Vi tager gerne en snak om den seneste udvikling.

 

  Læs også: Vores guide om Modern Endpoint Management her.

Vil du vide mere

Camilla Eberhard

Partner & COO
+45 26 70 04 48
cel@mansoft.dk

Kontakt os