Her er 6 it-trends, du skal holde øje med i 2023


Hvad kommer til at have mest fart på i 2023? Vil “tingenes internet” løbe løbsk, eller vil det lykkes at få skabt internationale retningslinjer for dem? Bliver det endeligt muligt for cloud gaming at få fodfæste? Vil behovet for den stadigt stigende datalagring volde problemer, og vil it-sikkerheden kunne følge med? Få vores bud på 6 it-trends, der kommer til at præge 2023 her.

1. Multi-cloud

Skyen har været en af de absolut vigtigste drivere for de tech trends, vi nyder godt af i dag, såsom hybrid-arbejde, kunstig intelligens og the internet of things. Fremover kan vi regne med at cloud computing fremskynder udviklingen for endnu flere teknologier, såsom augmented reality (AR/VR), cloud gaming og endda quantum computing.

Det skyldes, at med cloud computing fjerner du behovet for at investere i, eje og drive den dyre infrastruktur disse teknologier kræver. I stedet kan du køre dine applikationer direkte hos cloud udbydere, som tilbyder denne service - på deres servere og datacentre.

Med denne banebrydende teknologi, kan virksomheder til en vis grad også undgå besværet med selv at finde, ansætte og træne højtspecialiseret arbejdskraft for at udnytte de nye muligheder.

Hybride cloud miljøer betegnes oftest som ”det bedste fra begge verdener”, da de kombinerer infrastrukturen mellem dit eget lokale miljø og enten private cloud eller virtual cloud.

Hvis 2022 således var året for hybrid-cloud, kunne 2023 meget vel blive året, hvor virksomheder ser lyset i at sprede sig over flere forskellige cloud udbydere.

Fordele ved multi-cloud
Strategien med en multi-cloud tankegang har en række fordele, ikke mindst med hensyn til fleksibilitet og sikkerhed. Du bliver mindre sårbar ved ikke at være alt for bundet til kun et it-økosystem - hvis f.eks. udbyderen ændrer på supporteringen af et program. Eller hvis der er kritiske fejl eller downtime hos din udbyder.

Flere og flere virksomheder får øjnene op for fordelene ved at være til stede på forskellige cloud-platforme. Hvis det viser sig mere økonomisk fordelagtigt eller effektivt at skifte cloud udbyder, skal det være muligt at foretage skiftet uden problemer.

Vi er på ganske kort tid blevet modnede til - og modige nok til - at vriste os fri af kun at have én cloud udbyder. For kun få år siden var hovedparten af virksomheder med en cloud strategi bundet til deres udbyder. Nye undersøgelser viser, at 2023 er året, hvor langt de fleste virksomheder indarbejder multi-cloud som en del af arsenalet.

2. Cybersecurity mesh

Cybersecurity mesh er en nøglekomponent i en zero-trust-netværksfilosofi, hvorved enhver enhed som standard ikke er pålidelig til at få adgang til det bredere netværk.

Sikkerhedssystemer der fokuserer på område-fokuseret sikkerhed fejler ofte, fordi mange datalækager og brud kommer indefra selve netværket. Et distribueret cybersecurity mesh, der anvender zero-trust, tilpasser sig nye trusler og skiftende adgangsbehov. Trusler kan således opdages i realtid, og aktiver såsom data og enheder kan beskyttes bedre.

Mesh sikrer, at alle data, systemer og udstyr behandles ens og sikkert - uanset, hvor de er placeret i (eller uden for) netværket. Enhver forbindelse til adgang til data anses som standard som “upålidelig” indtil den er verificeret af sikkerhedsprotokollen.

I og med at databehandling i dag presses til det yderste, bliver flere og flere store virksomheder afhængige af cloud-implementeringer for at få deres forretning til at køre problemfrit. Når det kommer til cybersikkerhed, skal disse typer virksomheder så også ændre deres tankegang til den mere skalérbare, fleksible og pålidelige cyberkontrol.

Mesh ændrer fokus fra at beskytte en traditionel “it-ring” - du kan sammenligne det lidt med en by omringet af mure - til en tilgang, der godt nok har centraliseret udarbejdelse af politik, men som distribuerer selve håndhævelsen af cybersikkerheden.

It-afdelinger i dette scenarie kan oprette mindre, individuelle områder, der beskytter distribuerede adgangspunkter. Det gør det muligt for netværksadministratorer at tilbyde forskellige niveauer af adgang til forskellige komponenter og aktiver. Dermed bliver det sværere for cyber kriminelle og hackere at udnytte et helt netværk.

  Læs også: Har du styr på disse 7 råd om it-sikkerhed?

I 2023 vil der være et fortsat markant skub imod mere cybersecurity mesh for at mindske risikoen for at cyberangreb vil påvirke større platforme.

3. Data Fabric

Begrebet “data fabric” handler om adgangen til dine data. Eller rettere, det handler om en arkitektonisk tilgang til at forenkle denne adgang. Dermed sikrer virksomheder sig maksimal udnyttelse af data ved at levere de rigtige data på det rigtige tidspunkt, uanset hvor de befinder sig.

Et stadigt stigende behov for at indhente data har gjort dataarkitektur til et af de absolut hurtigst voksende forretningsområder. I 2023 vil denne trend fortsætte ufortrødent.

Når det kommer til datalagring, adgang og brug, er det næsten umuligt for nogen at følge med. En stadig mere populær tilgang til at håndtere problematikken er automatisering, hvilket data fabric netop leverer til væsentlige funktioner som blandt andet styring, databeskyttelse og integration. Med virksomheders omfavnelse af data warehouses og lignende, giver det mening at tilføje data fabric før din virksomhed vokser yderligere.

Begreber som data fabric-arkitektur var ukendte - og unødvendige - da alle date blev lagret på stedet på egen server.

I takt med at kompleksiteten af nye datanetværk er vokset samtidig med, at hybride infrastrukturer i skyen er blevet så meget mere populære, står it-afdelinger overfor stigende krav til at holde deres data sikre og brugbare, samtidig med, at de kan tilgås i realtid.

Data fabric er en effektiv måde at sikre, at alle organisationens data - i alle formater - er redegjort for og søgbare, når det er nødvendigt.

I en verden med meget forskellige lagringssystemer er begreber som en data fabric-arkitektur afgørende for at sikre datakvaliteten og anvendeligheden af en af virksomhedens mest værdifulde aktiv.

4. IoT (internet of things)

2023 bliver et skelsættende år for IoT (Internet of Things). Både EU, UK og USA har varslet ny lovgivning på området, hvor man bl.a. sigter efter at have et system for risikomærkning på plads. Det vil gøre det nemmere for forbrugerne at forstå hvilken risiko, der kan være forbundet med det produkt, de bringer ind i deres hjem - og netværk.

Der vil i 2023 også komme regler for hvilke data, der må indsamles via enhederne, hvor disse data må opbevares, samt hvad producenterne skal gøre for at beskytte mod angreb.

Udrulningen af 5G, fibernet og højhastighedsnetværk gør ligeledes, at udviklingen og implementeringen af IoT tager kvantespring, da den øgede hastighed ved datadeling muliggør kommunikation mellem de forbundne objekter i realtid.

IoT-objekter gør vores liv nemmere og mere behagelige. Men de kan også efterlade os åbne overfor nye og forskellige former for cyber angreb. Sagt mere simpelt. Jo flere forbundne enheder vi har i vores miljøer, jo flere døre og vinduer er potentielt åbne for angribere.

Der er heldigvis en bred international enighed om, at mens IoT har potentialet til at drive massiv vækst på en lang række forretningsområder, er det nødvendigt med kontrol på området for at imødegå brud på personrettigheder.

Med forventningen om, at antallet af IoT-enheder vil eksplodere i 2023, vil virksomheder, udviklere og sikkerhedseksperter opgradere kampen mod ondsindede aktører for at minimere chancerne for tab af værdifuld data. Omkostningerne til disse øgede sikkerhedsforanstaltninger vil være enorme i 2023 og fremover.

5. Cloud Gaming

Som nævnt er der især to faktorer, der har spillet en stor rolle for it-udviklingen de senere år, nemlig cloud og 5G. Cloud har givet os streamingtjenester som Netflix og Spotify, som hver især har revolutioneret film og musik.

Gaming har imidlertid haltet bagefter, trods massive investeringer fra bl.a. Microsoft, Sony, Nvidia og Amazon. Google har sågar måtte sande, at de var for tidligt ude med deres Stadia-platform, som de måtte sende på tidlig pension grundet manglende kommerciel succes.

Problemet har været den begrænsede båndbredde. Online gaming kræver simpelthen så meget mere båndbredde end musik eller videoer, at det har været begrænset til de af os, der har en tilstrækkelig god internetforbindelse, hvilket indtil nu har været for få.

Udrulningen af 5G vil imidlertid løse den problematik. 2023 vil derfor være året, hvor cloud gaming for alvor får fat. Hvis det går som mange forventer, vil vi se på cloud gaming og 5G, som vi så på streaming og 4G.

Fordelene ved cloud gaming er oplagte for spillerne, som kan spare penge ved ikke at skulle investere i kraftige maskiner, der skal kunne rumme at køre de installerede spil. Men fordelene står også i kø for virksomheder i mange forskellige brancher.

Hotelbranchen vil fx kunne slippe for at investere i konsoller til hvert værelse, og i stedet abonnere på en gaming-platform, som kan holdes opdateret. Og telebranchen vil kunne tilbyde online gaming sammen med deres 5G-pakker, hvilket vil have stor interesse hos nye generationer.

Hold godt øje med online gaming i 2023.

6. Kunstig intelligens

Du har sikkert hørt om den intelligente chat robot ”Chat GPT” eller måske om intelligente billedgeneratorer som DALL-E og Midjourney. Kunstig intelligens (AI) vil være en af de helt store trends i 2023 – og det vil sikkert også komme til at påvirke dit arbejde.

Microsoft investerer massivt i kunstig intelligens og står blandt andet bag OpenAI, der har udviklet Chat GPT.

Kunstig intelligens kommer også til at spille en rolle, når det gælder din it-infrastruktur. Med kunstig intelligens kan du automatisere rutineopgaver, analysere store mængder data og overvåge systemer på en intelligent måde. Du kommer til at bruge kunstig intelligens til at forbedre og effektivisere processer og systemer.

Kommer kunstig intelligens til at overtage dit arbejde? Det kommer nok ikke til at ske i 2023, men du kan komme til at slippe for en masse kedelige og rutineprægede opgaver.

It-trends i 2023 med fart på

Hverken it-sikkerhed eller behovet for mere datalagring er nye fænomener. Og at it-udviklingen går stærkt kommer næppe heller som den store overraskelse for dig.

2023 vil desuden også være præget af de kvantespring, der tages med AI, quantum-computing og grøn teknologi, for bare at nævne et par punkter mere. Vi holder os imidlertid til 6 hvert år, og så skal der altså vælges til og fra på listen.

Uanset er konklusionen klar. Det gælder om at holde godt fast på hat og briller, for der kommer til at være fart på i 2023.

Er du interesseret i at læse flere artikler som denne, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Vil du vide mere

Camilla Eberhard

Partner & COO
+45 26 70 04 48
cel@mansoft.dk

Kontakt os